Maarten ’t Hart over Simon Vestdijk
21-01-2011 16:06

Op de website van Boekhandel Athenaeum is een filmpje verschenen waarin Maarten ’t Hart vertelt over ‘Kind tusschen vier vrouwen’ van Simon Vestdijk (1898-1971). Aanleiding is de uitgave van het ‘oerboek’ bij uitgeverij Atlas. In 1933 schreef Vestdijk deze omvangrijke roman in slechts vier maanden tijd. Uitgever Nijgh & Van Ditmar weigerde het manuscript van ruim elfhonderd bladen: te omvangrijk en te duur. Daarom begon Vestdijk in de loop van 1934 het manuscript om te werken tot een aantal kleinere romans. Eerst voltooide hij ‘Meneer Visser’s hellevaart’ en daarna ‘Terug tot Ina Damman’, dat nog in 1934 verscheen als Vestdijks debuutroman. Hiervoor had hij de laatste vierhonderd bladen van het oermanuscript ingrijpend bewerkt. Op vergelijkbare wijze verwerkte hij de rest tot drie andere Anton Wachterromans. 
‘Kind tusschen vier vrouwen’ werd in 1972, een jaar na Vestdijks dood, uitgegeven. Deze nieuwe editie geeft de tekst van de roman voor het eerst in de oorspronkelijke spelling en versie van 1933. Eveneens voor het eerst is de tekst voorzien van uitvoerig commentaar, ondersteund door talrijke illustraties. In afzonderlijke essays van Sjoerd van Faassen en Dick van Vliet worden de ontstaans- en tekstgeschiedenis beschreven. En aan de hand van ‘Terug tot Ina Damman’ wordt ten slotte uiteengezet hoe Vestdijk zijn oerboek tot een reeks van kleine romans heeft omgewerkt.

Simon Vestdijk – Kind tusschen vier vrouwen
ISBN: 9789045071572 € 69,90

Leave a Reply


« Terug